La qualitat humana

Els George Polk’s Awards 2010 premien un vídeo anònim difós per internet on es mostra la mort d’una jove iraniana

Homenatjar als i a les periodistes més destacats de l’any i fer-ho en base a criteris com la valentia o el compromís informatiu, tot entenent que aquests no només són qualitats periodístiques, sinó també humanes.

L’edició d’aquest any ha homenatjat, per primera vegada des de la creació dels premis al 1949, el factor humà. Després de 61 edicions, el jurat ha premiat un treball realitzat de forma anònima que enregistrava via mòbil i difonia a través d’internet la mort d’una jove iraniana durant una protesta.

“Aquest vídeo va ser vist per milions de persones i es va convertir en una imatge icònica de la resistència iraniana”, afirmava John Darnton, jutge dels George Polk’s Awards, per argumentar el valor notiaciable de les imatges i, de retruc, la decisió del jurat. “El premi celebra el fet que, en el món d’avui, un espectador valent amb un telèfon mòbil amb càmera pot aprofitar les xarxes socials per compartir notícies “, sentenciava Darnton.

En aquest cas, la mort de Neda Agha-Soltan, iraniana de 26 anys, en una protesta a Teheran el juny del 2009. El vídeo premiat, que mostra el col·lapse de la dona a terra i diversos homes atenent-la mentre s’estava morint al carrer, es va convertir en un icona de l’oposició reformista de l’Iran després de ser difós a través d’Internet.

La decisió del jurat ha marcat un precedent històric en integrar, en els seus premis, els nous ciutadans que difonen informació a través dels mitjans digitals. La decisió reconeix implícitament el periodisme ciutadà com un producte de factible qualitat fet des de la voluntat d’informar.

___

Els premis George Polk’s Awards se celebren en honor del corresponsal de la CBS George Polk des del 1949. Assassinat a la Guerra Civil grega l’any 1948, la posterior primavera es va decidir començar a celebrar uns premis per homenatjar tots aquells treballs periodístics elaborats des de la valentia i la implicació.

Des de la seva creació, la Universitat de Long Island gestiona els premis que es donen a un dinar a Manhattan cada primavera. Periodistes com Edward R. Murrow, Christiane Amanpour, Carl Bernstein, David Halberstam, Gay Talese, Fred friendly, IF Stone, Morley Safer, Joseph Lelyveld, Anthony Lukas i Walter Cronkite han rebut algun dels premis dels George Polk’s Awards.

Vídeo premiat:

Anuncis

1 comentari

  1. Andreu said,

    Març 16, 2010 a 21:00

    Ufff! És un vídeo una mica dur!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: