El futur (present?) de la televisió local: la web

JUDIT SAAVEDRA MICALÓ

Ha arribat el moment d’apropar-se a Europa i el primer torn és el de les televisions, ja que les teles de totes les llars espanyoles han hagut de passar del format analògic al digital terrestre (TDT).

Estem vivint una profunda transició en el món de la televisió amb la implantació d’aquest nou sistema. Amb la gran multiplicació de la oferta televisiva en obert, la tele ha de comprendre que ha de reformar-se. Primerament, ha d’acceptar que ja no és la reina dels mitjans de comunicació perquè amb l’aparició d’Internet i altres eines de comunicació el seu poder va en detriment. Així, el monopoli de la informació s’està desplaçant de la televisió cap a Internet i aquest és un repte que ha d’assumir i alhora adaptar-s’hi.

Dins el panorama televisiu espanyol, la televisió local és l’actor més afectat per l’arribada de la TDT i trobarà a Internet una eina amb múltiples avantatges, el més visible serà l’extensió del seu àmbit de cobertura. Per aquest motiu, és important que les televisions locals aprofitin les oportunitats que ofereix la digitalització, tant en la producció com en l’emissió per tal d’estendre la funció de servei públic a tots els ciutadans de la localitat, tant als que resideixen en el territori com els que viuen a l’estranger.

L’any 2006 es va iniciar el procés d’adjudicació de canals en l’àmbit local, 1.019 canals havien estat projectats dels quals 209 s’havien adjudicat i només 49 havien començat les seves emissions. En conjunt, la TDT suposa una multiplicació de l’oferta televisiva. El nou mapa de la televisió local que resulta de les concessions de TDT no té res a veure amb el model existent anteriorment (l’analògic). Les televisions locals modificaran el seu àmbit de cobertura (abans local i ara comarcal) tenint l’obligació per llei de prestar atenció a tots els continguts de les localitats incloses en la seva demarcació. Moltes d’aquestes televisions, tot i portar dècades existint, desapareixeran al no ser concessionàries d’una llicència. Tot i així, apareix una solució molt viable per aquests casos: totes les televisions que no resultin adjudicatàries d’una llicència poden continuar emetent a través de la web sense haver d’arribar a un tancament dràstic. La tecnologia digital és una oportunitat per als mitjans més petits, que podran disposar de recursos que els permetin avançar en proximitat i participació. La interactivitat que ofereix la transmissió digital ajudarà en el procés de transformació de la figura clàssica de telespectador passiu a teleusuari actiu. A més, gràcies a Internet, les zones d’ombra en les que no arriba correctament el senyal de TDT podran gaudir de la programació de la seva localitat.

Informació extreta de: http://www.mundointernet.es/IMG/pdf/ponencia187.pdf

Un exemple de molts

La ciutat de Banyoles va posar en marxa fa uns mesos un portal de vídeos a Internet. Es tracta del Canal Banyoles, un lloc web que funciona a través de la plataforma Youtube. L’espai virtual disposa de vídeos sobre fires, festes i altres actes socials i culturals de la ciutat. El regidor de Comunicació, Lluís Butinyà, ha explicat que qualsevol persona d’arreu del món pot consultar el portal de vídeos cosa que amplia la zona de cobertura de l’anterior Televisió Pla de l’Estany. Segons Butinyà, el Canal Banyoles es complementa amb altres iniciatives del consistori, com el perfil de Facebook que ha creat l’Àrea de Turisme i Promoció Econòmica (http://www.facebook.com/pages/Banyoles/Turisme-Banyoles/47916753494) o els blogs de l’Àrea d’Educació (http://blocs.banyoles.cat/Default.aspx?alias=blocs.banyoles.cat/plaeducatiu)
Per accedir directament a Canal Banyoles: www.youtube.com/canalbanyoles.

Aquesta iniciativa la va prendre l’equip de govern després que amb l’arribada de la TDT, la Televisió Pla de l’Estany s’hagués de tancar. Televisió Pla de l’Estany havia de precedir, en un principi, el futur canal municipal de TDT que havia de ser gestionat pel consorci Tele-Digital Banyoles-Porqueres (ens que pertany als Ajuntaments de Banyoles i Porqueres) després d’haver obtingut l’explotació d’un dels dos canals públics del múltiplex de la TDT local del gironès i el Pla de l’Estany. Tot i això, no hi va haver voluntat per part dels dos consistoris d’iniciar les emissions d’aquest nou canal ni tampoc recursos econòmics. En conseqüència, la Televisió Pla de l’Estany va desaparèixer el febrer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: