Spotify, el futur de la música online

ANAïS MARTÍ

Dels cassettes als cd, dels cd als mp3 i mp4, tot seguit, programes com iTunes van acabar per revolucionar el mercat de la música per Internet, juntament amb programes de descàrregues com l’Ares o l’eMule. Ara arriba la nova alternativa per escoltar la música que vulguem a l’instant i compartir-la amb altres internautes. Imaginem per un moment tot el catàleg de iTunes unit amb els algoritmes de descobriment d’artistes de last f.m. Això és l’Spotify.

La novetat d’aquesta nova aplicació, que de moment esta disponible per a Windows i Mac, és completament gratuïta, l’únic inconvenient que hi podríem trobar és que cada cert temps es reprodueix un anunci en la seva versió sonora, i no seria d’estranyar que ben aviat la publicitat visual fes la seva aparició. Si volem desfer-nos d’aquests anuncis (que de moment apareixen en un interval de temps força espaiat), sempre es pot contractar la versió de pagament Spotify
Premium
i contractar un dia per un euro o un mes per 10 euros.

Organització i qualitat, punts forts de l’Spotify

interface d'Spotify

Interface d'Spotify

Des del meu punt de vista, l’Spotify té una sèrie de punts forts que fan que s’hagi convertit en una de les apostes més fortes a l’hora d’escoltar música per Internet. Alguns d’aquests punts forts serien els catàlegs, on les 4 grans discografies Warner Music, EMI, Universal, Sony i BMG, juntament amb altres de més petites, han deixat el seu llegat disponible. I no només parlem de música anglosaxona, sinó també d’artistes espanyols i catalans.

D’altra banda, la cerca de música és molt bona i eficient, gràcies a ella els catàlegs es poden gaudir molt més. Encara que no es vegi a primera vista, la música es pot cercar per gènere, any o artista, Tot un luxe.

L’usuari gaudeix d’un gran protagonisme en poder crear llistes de reproducció al seu gust, de tots els cantants que vulguem i sense cap tipus de límit amb les cançons exactes que diguem. A més a més, d’una manera molt semblant a Last.fm i a Rockola.fm podem escoltar una emissora automàticament limitant per dècades o estil de música.

Ràdio a Spotify

Altres aspectes de qualitat que identifiquen el caràcter efectiu de l’Spotify serien la capacitat que té l’usuari de controlar la reproducció (hem de tenir en compte que cap ràdio online permet pausar les cançons i avançar o retrocedir la reproducció fins on vulguem), el disseny directe i funcional que presenta gràcies al qual, amb una simple ullada, les opcions ofertes a l’usuari queden molt clares, o la qualitat de so, tot i que aquí entrem en una valoració molt més personal. Jo crec que poques ràdios online ofereixen un repertori tan gran i variat amb una bona qualitat de so com l’Spotify, tenint en compte que parlem d’un servei amb una versió gratuïta.

Noves portes a la interactivitat
Però potser el que més crida l’atenció d’aquesta revolucionària aplicació, és el seu caràcter i funció social que fa que estiguem parlant d’una nova xarxa on els internautes poden intercanviar música, crear llistes col·laboratives de dues o més persones, i ara amb la nova unió de Facebook a l’aplicació, els usuaris de Facebook amb Spotify, poden fer públiques determinades llistes i escoltar les dels altres.

A més a més, si ho configurem a les preferències, també es poden enviar les cançons que reproduïm al perfil de last.fm i a la pantalla principal es poden ver els artistes que més agradin a cadascú, juntament amb els Top Ten dels artistes/ cançons/àlbums. No oblidem que en aquest punt, l’usuari té tota la privacitat que vulgui garantida, ja que en tot moment, podem escollir en les nostres preferències, fins a quin punt podem o volem compartir música amb els altres usuaris.

Noves propostes
No tot són flors i violes en aquesta nova aplicació, personalment hi trobo alguns punts fluixos. Tot i així, penso que en cap moment superen les qualitats i avantatges presentats.

Crec que només sigui una aplicació disponible per a Windows i Mac, és un punt en contra, ja que hi ha molta gent que utilitza altres sistemes operatius, com ara Linux. A més a més, crec que una versió per a mòbils seria d’allò més eficient ja que cada vegada més aquests es venen amb la possibilitat de Wifi, i l’Spotify seria un gran company per l’usuari, encara que això suposaria una pèrdua de protagonisme de les ràdios tradicionals. De moment, només Iphone se’l pot descarregar.

A tot això, cal dir que estaria bé que l’aplicació estigués traduïda a més idiomes i no només en anglès. A més a més, que per ara només es pugui escoltar en alguns països d’Europa, és un element que s’hauria de tenir en compte i ampliar-lo.
D’altra banda, per tal de reforçar la interactivitat i el seu caràcter social seria ideal que es poguessin qualificar les cançons segons les opinions dels usuaris. Tot i així, tot plegat són mancances que segurament s’acabaran solucionant a mesura que vagi guanyant adeptes.

Periodisme i música, dos móns a Internet
Sé que segurament molts artistes consideraran que l’Spotify va en contra del negoci musical, però cal dir que en cap moment la música que escoltem a través d’aquesta aplicació es pugui descarregar i ser escoltada des d’altres reproductors com serien els MP3 o MP4.

Sabem que els periodistes han d’aprofitar els avantatges que la xarxa proporciona a l’hora de cercar notícies, enlloc de donar l’esquena i negar les evidències. Ja són molts els mitjans tradicionals que s’han unit a Internet amb l’afany de renovar-se i aprofitar el que aquest mitjà pot suposar.

De la mateixa manera, els artistes i productores haurien de veure l’Spotify com una aplicació on es poden promocionar per tal de que després la gent vagi a les botigues a comprar música. Personalment crec que la pirateria, va per altres camins, que no se li ha de donar l’esquena a aquestes noves oportunitats de promocionar-se, ja que de cara al ciutadà, tenen la batalla guanyada. Més val estar previnguts i anar de la mà.

Primer anunci d’Spotify. Desembre de 2008:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: